Škola trčanja 2018

Na ulicama Tuzle sve je veći broj trkača čime se naš grad uklapa u opći svjetski trend popularizacije ovog sporta u čemu slobodno možemo reći najveću ulogu ima Ljetna škola trčanja koju organizira Atletsko rekreativni klub „Rekreativci“ Tuzla. Ljetna škola trčanja inače je prvi projekt Kluba i već pet godina unatrag ima svoj kontinuitet. Kroz školu trčanja svake godine prođe oko pedesetak polaznika, a neki od njih danas su vrlo uspješni trkači i ostvaruju izuzetno zapažene rezultate.

Škola ima za cilj da trkače polaznike kroz šestomjesečnu obuku pripremi za istrčavanje polumaratona. Treninzi su osmišljeni od strane iskusnih trkača i trenera i predstavljaju minimalno opterećenje za trkača početnika koji postupno, kontinuiranim radom postiže maksimalan napredak. Trkači polaznici škole prve treninge imaju kombinovane – trčanje i šetnja. Kako vrijeme i trening proces odmiče, aktivnosti su naprednije i zahtjevnije, a trkači spremniji za testiranja koja im slijede. Prema novijem pravilniku, prvi test polaznici Ljetne škole trčanja imaju nakon tromjesečne obuke i to na tuzlanskom noćnom polumaratonu koji se ove godine održava 21. jula kada će trčati trku na 5000 metara. Potom slijedi trka na 10 000 metara mjesec dana kasnije u Ugljeviku, te polumaraton u Zrenjaninu početkom oktobra što je ujedno i kruna šestomjesečne obuke.

Treba naglasiti da je naknada za Ljetnu školu trčanja simbolična i da za svih šest mjeseci obuke iznosi 60 KM, a svi oni koji plate školarinu, automatski postaju i članovi Kluba. U suradnji sa sponzorima, Klub svim svojim članovima omogućava povoljnije cijene pri kupovini u nekoliko trgovina sportske opreme.

Osim zdravih životnih navika koje svaki trkač stječe, prilika je ovo za okupljanje, druženje i vrlo česta zajednička putovanja.